Deel 2: Zijn deze edelstenen echt?

Bergkristal punten

Deel 2: Zijn deze edelstenen echt?

In deel 1 heb ik al 2 voorbeelden laten zien van de manipulatie van edelstenen. De citrien wordt vaak verward met gebrandde amethist en de Rainbow Calsilica is gewoon nep.

Elk jaar en zelf meerdere keren per jaar komt er weer iets nieuws op de markt. Soms wordt er inderdaad iets nieuws gevonden en is de hele wereld blij. Helaas is het heel vaak dat er een steen van 'mindere' kwaliteit die een nieuwe naam krijgt of er rolt weer iets uit de verfbak of de fabriek.

Deze week wil ik een aantal manmade, door mensen gemaakte, 'stenen' behandelen.

Ik vind het belangrijk om het verschil te laten zien tussen natuurlijk en bewerkte stenen en mineralen. Wat je smaak ook is, je wilt wel weten wat je koopt.

Opaliet

Opaliet is een door mensen gemaakt glas met een mooie blauwe gloed. Ze komt enorm veel voor en het is ook erg mooi om te zien

Opaline trommelstenen

Deze variant wordt vaak gebruikt ipv het dure opaal. De echte opaal ziet er wel een beetje anders uit. Onderstaande foto is bijvoorbeeld witte opaal uit Coober Pedy, Australie. Daar vind je deze mooie witte variant van opaal. Je ziet duidelijk het verschil in kleur. Als je opaliet tegenkomt in sieraden dan plakken ze er vaak een glitter papiertje achter zodat het lijkt op echt witte opaal. Het prijsverschil is absoluut groot dus let daar goed op.

Goudsteen - Goldstone

Goudsteen is een glitterende stuk glas dat in mooie vormen en kleuren voorkomt. De glitters in goudsteen zijn gemaakt van koper.  Hierdoor zitten er wel natuurlijke elementen in dus kun je absoluut iets merken van de helende of helpende energie van de koper en de kleur van de goudsteen.

 

 

Chalcanthiet

Dit mineraal komt meer nagemaakt voor dan dat je het echte mineraal tegenkomt. In Polen staan de labratoria die de nagemaakte versies verkopen en hierdoor zie je bij afkomst Polen staan. De basis van dit mineraal is gehydrateerde koper sulfaat. Dit komt in de natuur voor maar is ook na te maken in een labratorium.

Labratorium:

Natuurlijk:

Even een disclaimer. Ik schrijf dit blog vanuit mezelf. Dit is geen blog om andere verkopers in een slecht daglicht te zetten. Dit blog is bedoelt zodat jij als koper en liefhebber van edelstenen je zuurverdiende centjes niet uitgeeft aan iets dat je helemaal niet wilt hebben.

Heb jij 1 van de genoemde edelstenen in huis en ben je er helemaal blij mee dan is dat natuurlijk helemaal prima. Als iets voor jou werkt gewoon blijven doen. Dit blog is niet om jou van iets af te helpen dat voor jou goed werkt.

Omdat ik heel veel voorbeelden heb zal ik meerdere blogs schrijven over dit onderwerp.