Deel 1: Zijn deze edelstenen echt?

Deel 1: Is deze edelsteen echt?

Er is veel gaande in edelstenenwereld en al heel lang. Zodra mensen ergens geld aan kunnen verdienen zijn er tegelijk mensen die er misbruik van maken.

Even een disclaimer. Ik schrijf dit blog vanuit mezelf. Dit is geen blog om andere verkopers in een slecht daglicht te zetten. Dit blog is bedoelt zodat jij als koper en liefhebber van edelstenen je zuurverdiende centjes niet uitgeeft aan iets dat je helemaal niet wilt hebben.

Heb jij 1 van de genoemde edelstenen in huis en ben je er helemaal blij mee dan is dat natuurlijk helemaal prima. Als iets voor jou werkt gewoon blijven doen. Dit blog is niet om jou van iets af te helpen dat voor jou goed werkt.

Omdat ik heel veel voorbeelden heb zal ik meerdere blogs schrijven over dit onderwerp.

Rainbow Calsilica

Sommige prachtige exemplaren zijn gewoon gemaakt in een lab. Ze zijn man made. Soms zijn ze prachtig. Het is alleen wel belangrijk dat je weet dat dit niet zo uit moeder natuur komt.

Rainbow Calsilica:

Het is een combinatie van autoverf, plastic en resin. Helaas, het zou anders een erg mooie vondst zijn geweest.

Goed opletten dus als je weer eens verdwaalt op Etsy en er staat prachtige natuurlijke steen.... Dikke bullshit dus. 🙂

Citrien

Dit is een hot topic over heel edelstenen wereld.

De meeste citrien die je tegenkomt op de "markt" is gebrande of verhitte amethist. Niks mis mee zolang een verkoper dit gewoon erbij verteld. Dan weet je precies wat je koopt. Dit gebeurd alleen niet altijd. Soms is het onwetenheid (zelf ook in de fout gegaan in het begin) en soms is het bewust.

Hoe kun je zien dat het een gebrande amethist is en geen natuurlijke citrien?

  • Bij een gebrande amethist zie je dat de donkergele kleur zich vooral concentreert in de punten en de basis van de steen is vaak wit.
  • De gebrande amethist is vaak ook fragieler omdat het verhitten de steen toch iets breekbaarder maakt.
  • De prijs! Natuurlijke en redelijk zeldzame citrien is prijzig.

Er zijn nog meer puntjes waar je een gebrande amethist aan herkent maar bovenstaande punten zijn het makkelijkst en het snelst.

Gebrande amethist:

Gebrande amethist - citrien

Dit is natuurlijke citrien:

Citrien

 

Check ook deel 2 over fake edelstenen. Als je twijfelt of iets echt of natuurlijk is of niet stuur mij gerust een berichtje met een foto: info@spiritualgifts4you.nl