Spiritualiteit en autisme

Hoe combineer je deze twee?

Uiteraard kan ik in dit blog alleen maar over mijn ervaring spreken. Ik heb autisme en ben sinds vorig jaar (2021) gediagnosticeerd en ben nog steeds heel veel aan het leren over mezelf en mezelf met autisme en mijn autisme en mijn spiritueel leven.

Hoe het begon!

Het proces is bij mij vooral begonnen met het grote aha moment toen ik realiseerde dat mijn struggle o.a. voortkwam uit het niet begrijpen van mezelf (autisme).

Het lukt mij bijvoorbeeld niet om elke dag wat tijd vrij te maken voor mijn stil zijn/ spiritualiteit. Dit is dus, in samenwerking met hoe mijn brein werkt, op te vangen door het in te plannen. Voor deze “ontdekking” dacht ik dat spiritualiteit spontaan moest komen, een gevoel dat ineens opkomt. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Kijk maar naar de maan, naar de seizoenen, naar edelstenen. Alles heeft zijn tijd en een ‘planning’.

Voor iedereen die moeite heeft om tijd te plannen voor zichzelf is het belangrijk om te weten dat iedereen dit heeft. Dan bedoel ik ook echt tijd voor zichzelf. Stil zijn, een wierookje branden, kaarten leggen, mediteren, even met je edelstenen zijn. Begin klein en plan dat momentje. Forceer niks maar pak wel echt jouw momentje. Gewoon 10 minuten inplannen. Zet een wekker en pak je tarot kaarten, je edelstenen of een boek dat je wilt lezen.

Emotionele blokkades

Mijn autisme zorgt bij mij voor emotionele blokkades. Ik moet dus echt werken aan het laten stromen van mijn energie. Dit vergeet ik dus ook heel vaak en voel me dan heel naar en “vol” worden. Het lukt niet altijd om dit uitgebreid te doen met een edelstenen ritueel of healing. In mijn momentje dat ik tijd neem voor spiritualiteit gebruik ik mijn ademhaling en grondingsoefeningen om de energie weer te laten stromen.

Ik ben nog steeds aan het ontdekken en ik wil jullie daar graag in meenemen. Ik typ daarom wat ik op dit moment belangrijk vind om te delen met jullie. Dit wil ik graag blijven doen.

xxx

Gerda

P.S. heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij gerust een privé bericht via social media of stuur een e-mail.